Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek
Přísady kvas 1 polévková lžíce („startovacího“) kvasu 100 g celozrnné (špaldové) mouky 100 ml odstáté (převařené) vody pokojové teploty => takto vytvoříte 200 g potřebného kvasu do těsta těsto 200 g kvasu 100 g celozrnné (špaldové) mouky 100 g kokosového mléka z plechovky 2 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu) vanilkový extrakt 1 polévková lžíce přírodního třtinového cukru 7 g jedlé sody (díky ní chuť těsta nebude nakyslá po kvasu) větší špetka soli Postup Nejdřív si připravte kvas. Pokud chcete vafle snídat, připravte si ho večer. Jestli kvas pěstujete a máte v lednici, stačí ho polévková lžíce (tj. „startovací kvas“) smíchaná s moukou a vodou (= tímhle způsobem se kvas oživuje, abyste nemuseli schraňovat velké množství). Takto smíchaný kvas nechte stát v misce v pokojové teplotě přikrytý potravinářskou folií asi tak 8 - 10 hodin. Zvětší zhruba dvojnásobně svůj objem. Další krok je už úplně jednoduchý. Ráno vyšlehejte vajíčka s kokosovým mlékem, přidejte kvas a zbylé přísady. Všechno pořádně promíchejte a můžete začít dělat vafle. Každou pečte zhruba 5 minut. A co navrch? Zkuste třeba citronový krém, ovoce a farmářský jogurt! Zuzana Motyčková redakce@trutnovinky.cz
Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek