Tylšovka vyrazila úspěšně na košt, Tylšova špendlíkovice se stala šampionem odrůd

Do letošního jubilejního desátého ročníku soutěžního koštu pálenek v Havlovicích poprvé přihlásil nejen jablkovici, hruškovici a třešňovici, ale i pálenku ze špendlíků. A ta měla u degustační komise velký úspěch. Znamenitá jednapadesátiprocentní pálenka se totiž se 47 body z padesátibodové hodnotící škály dostala mezi letošní šampiony odrůd. Honza Tylš, i když to prý nečekal, si minulou sobotu odvezl domů pamětní diplom a skleněnou plaketu, které převzal od členů Slovenského řádu rytířů destilátů. Kdy jste se rozhodl, že se pustíte do výroby pálenek? Začal jsem s tím před třemi lety, takže se dá říci, že jsem ještě začátečník. Kamarádi z vodácké party, s kterou se scházíme každé úterý v hospodě U Kopeckých, už rok přede mnou pálili a mluvili o tom. Z té party prakticky všichni vyrábí pálenku, tak jsem se přidal. Mělo to původ ještě dříve nebo až před těmi třemi lety? Pamatuji se, že můj táta měl doma kotel udělaný z brutaru, ale ta kořalka, co z toho tekla, nebyla moc dobrá. Dokonce jsem ten kotel doma hledal, ale už jsem ho nenašel. Možná tam v té minulosti byl ten původ toho mého budoucího pálení. Jakým způsobem pálenku vyrábíte? Vyrábím si kvas, jdu na to vědecky. Pořídil jsem si refraktoměr k přesnému měření cukernatosti. Teď si to měřím sám, hrozně mě to baví. Destilát si ale nepálím sám, protože to zabere spoustu času, který nemám.  Vozím kvas do pálenice k panu Horákovi ve Lhotce u Lanžova. Které ovoce preferujete? Začínám třešněmi, vyrábím třešňovici. Potom hruškovici, jablkovici z kvasu nebo calvados z moštu, který doma nakládám do dubových sudů k archivaci. Vyrábím také slivovici i špendlíkovici. No a právě vaše špendlíkovice se na letošním koštu v Havlovicích stala jedním z šampionů odrůd. Když jste se to dozvěděl, co vám šlo hlavou? Bylo to ještě před koštem. Vyšel jsem zrovna z hospody, když mně volal pán, že moje špendlíkovice je šampionem odrůd. Měl jsem velkou radost. S tou dobrou zprávou jsem hned běžel domů za ženou. Ona se smála a říkala mi, že mě někdo napálil, že si ze mě někdo udělal srandu. Jak už jsem ale říkal, jsem začátečník a o to víc mě těší, že to byla pravda a že moje špedlíkovice zrovna na jubilejním koštu uspěla. Co říkáte na skutečnost, že pálení destilátů už není jen doménou Moravy, ale rozmohlo se také v Čechách, dokonce i tady v Podkrkonoší? Moc mě stále překvapuje, kolik lidí se tomu tady věnuje. Kamarádi jsou úplně nadšení. Třeba slyším: já jsem jel tam a tam a viděl jsem alej švestek, to byla radost. Když objíždím stavby, jedu krajinou a vidím, jak to všude zraje, tak si říkám, to je ale krásný svět. Je to fakt srdeční záležitost. Proto jsem nadšený z toho, že tady u nás pod horami lidi vyrábějí dobré pálenky. Máte doma nějakou zásobu pálenek? Dáte si každý den štamprli? Zásobu mám, ale každý den si nedám. Vyloženě jen příležitostně. Navíc to rozdávám kamarádům k narozeninám nebo rodině. Už dva roky dělám akci, která se jmenuje Tylšovka na cestách, protože moje pálenky jsou Tylšovky. Mám na lahvích etikety namalované panem malířem Milošem Trýznou z Trutnova. Když někdo jede do nějaké zajímavé destinace, dám mu flašku. Podmínkou ale je, že se tam s ní musí vyfotit a poslat mi tu fotku. Moje lahve už byly v různých koutech světa. Teď například jedna známá letěla do San Francisca a slíbila, že se vyfotí na nějakém známém místě. Bude také fotka z Ázerbajdžánu. Teď při jubilejním koštu v oceněních předstihly Čechy Moravu. Jak si to vysvětlujete? Důvodem patrně bude, že se na Moravě neurodilo ovoce a hodně pomrzlo. Máte v oblasti pálenek něco v plánu? Loni jsem ochutnal fantastickou hruškovici, tak jsem si řekl, že ji musím dělat. Hned jsem začal shánět stromky a čtrnáct hrušek jsem vysadil. Počítám, že za deset let budu dělat tuhle strašně dobrou a špičkovou hruškovici. Co říkáte na to, že už deset let je v Podkrkonoší tradice koštu pálenek? Vždycky musí být nějaký tahoun, který to zorganizuje. Je perfektní, že právě tato tradice tady tak dobře zakotvila. Je hezké, když se lidi baví a stále nenadávají na poměry. Tomuto koštu samozřejmě držím palce. Hynek Šnajdar hynek@trutnovinky.cz  

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek

Nahoru

Kalendář akcí

« 2025 »
« srpen »
  Po Út St Čt So Ne
31         1 2 3
32 4 5 6 7 8 9 10
33 11 12 13 14 15 16 17
34 18 19 20 21 22 23 24
35 25 26 27 28 29 30 31

banner-v1.giffacebook.jpginstagram.jpg

Počasí Trutnov
 

banner-app-f.jpg