Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek
Přísady těsto 120 g celozrnné špaldové mouky 50 g cizrnové mouky (není nutná, lze nahradit např. špaldovou) 150 g skyru / jogurtu 0,5 dl olivového oleje trochu vody náplň 2 větší cibule 5 stroužků česneku trochu olivového oleje 50 g parmské šunky dvě větší hrsti baby špenátu 70 g sušených rajčat (používám ty, co neplavou v oleji, např. Countrylife nebo z bezobalového obchodu Krok) 1 mozzarella bez nálevu 100 g cottage 3 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu) pepř Postup V misce si smíchejte suché přísady na těsto, přidejte skyr, olej a vypracujte v pružnou kompaktní hmotu. Pokud je potřeba, přidejte vodu nebo mouku. Těsto nemá být lepivé ani vysušené. To zaručeně poznáte. :) Pak ho přikryjte a nechte prozatím odpočívat v lednici. Nahrubo nakrájejte česnek a cibuli, v menším rendlíku rozpalte olej a cibuli s česnekem v něm nechte pod pokličkou zesklovatět. Pak přidejte nakrájenou šunku a společně trochu orestujte, aby se propojily chutě. Vypněte sporák a do rendlíku k ještě teplé směsi vložte propláchnutý špenát. On se spaří a rapidně zmenší svůj objem. Směs nechte chvíli vychladnout. Troubu předehřejte na 180°C. Mezitím si vytáhněte z lednice odpočinuté těsto, natlačte ho do koláčové formy a na několika místech propíchejte vidličkou. Nastrouhejte mozzarellu, na velké kusy nasekejte sušená rajčata, smíchejte, přidejte cottage a vlahou směs z rendlíku. Všechno přesuňte do formy vystlané těstem. V misce vyšlehejte vejce s trochou pepře a koláč jimi přelijte. Vložte do trouby asi tak na 30 - 45 minut. Vůně a letmý pohled na povrch koláče vždycky odhalí, jestli už to bude ta správná doba k jeho vytažení. Zuzana Motyčková redakce@trutnovinky.cz
Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek