Slaný špaldový koláč

Přísady těsto 120 g celozrnné špaldové mouky 50 g cizrnové mouky (není nutná, lze nahradit např. špaldovou) 150 g skyru / jogurtu 0,5 dl olivového oleje trochu vody náplň 2 větší cibule 5 stroužků česneku trochu olivového oleje 50 g parmské šunky dvě větší hrsti baby špenátu  70 g sušených rajčat (používám ty, co neplavou v oleji, např. Countrylife nebo z bezobalového obchodu Krok) 1 mozzarella bez nálevu  100 g cottage  3 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu) pepř Postup V misce si smíchejte suché přísady na těsto, přidejte skyr, olej a vypracujte v pružnou kompaktní hmotu. Pokud je potřeba, přidejte vodu nebo mouku. Těsto nemá být lepivé ani vysušené. To zaručeně poznáte. :) Pak ho přikryjte a nechte prozatím odpočívat v lednici. Nahrubo nakrájejte česnek a cibuli, v menším rendlíku rozpalte olej a cibuli s česnekem v něm nechte pod pokličkou zesklovatět. Pak přidejte nakrájenou šunku a společně trochu orestujte, aby se propojily chutě. Vypněte sporák a do rendlíku k ještě teplé směsi vložte propláchnutý špenát. On se spaří a rapidně zmenší svůj objem. Směs nechte chvíli vychladnout. Troubu předehřejte na 180°C. Mezitím si vytáhněte z lednice odpočinuté těsto, natlačte ho do koláčové formy a na několika místech propíchejte vidličkou. Nastrouhejte mozzarellu, na velké kusy nasekejte sušená rajčata, smíchejte, přidejte cottage a vlahou směs z rendlíku. Všechno přesuňte do formy vystlané těstem. V misce vyšlehejte vejce s trochou pepře a koláč jimi přelijte. Vložte do trouby asi tak na 30 - 45 minut. Vůně a letmý pohled na povrch koláče vždycky odhalí, jestli už to bude ta správná doba k jeho vytažení. Zuzana Motyčková redakce@trutnovinky.cz

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek

Nahoru

Kalendář akcí

« 2025 »
« srpen »
  Po Út St Čt So Ne
31         1 2 3
32 4 5 6 7 8 9 10
33 11 12 13 14 15 16 17
34 18 19 20 21 22 23 24
35 25 26 27 28 29 30 31

banner-v1.giffacebook.jpginstagram.jpg

Počasí Trutnov
 

banner-app-f.jpg