Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek
Četl jsem článek, který o vás drážďanský magazín napsal. Označili vás v něm za kávovou královnu. Potěšilo vás takové titulování?Titul královny kávy mě samozřejmě potěšil. Beru to jako velkou výzvu a snažím se to využít pozitivním směrem.Většina lidí chce kávu pouze vypít. Vy si s ní doslova hrajete - už z přípravy nápoje jste udělala doslova umění. Proč?Snažím se o to, aby se lidé u kávy zastavili. Kultura pití kávy v kelímku za běhu do práce se stala známkou naší doby a zabíjí tak UMĚNÍ vychutnání si okamžiku. Právě to se snažím lidi naučit - připravit kávu vědomě a s láskou - a dopřát si čas k jejímu vypití. Vykouzlit obrazy z mléčné pěny - to je trénink a šikovnost, naučit se to může každý. Ale jak naučit lidi, aby když připravují kávu, to dělali s otevřeným srdcem, a že ta káva pak opravdu chutná líp, to je ještě práce na dlouhé lokte :-) Existuje přesná definice toho, jak má správná káva chutnat a vypadat?Ne. Existuji jisté normy, jak se mají určité druhy kávy připravit, a také víme, jak by to rozhodně vypadat nemělo. Třeba když si objednám espresso a donesou mi velký hrnek kafe a k tomu ještě mlíčko v plastové vaničce, je to jako kdyby si člověk v hospodě objednal velké pivo a přinesli by mu malé, naředěné vodou a úplně bez pěny. To druhé se vám v Česku nestane, to první bohužel pořád ještě dost často. Jaký druh preferujete vy? Já při psaní těchto otázek popíjím české presso.Jakou kávu zrovna piju já, závisí na tom, kdy a kde. Dopoledne si dám ráda cappuccino, po obědě dobré espresso. Ale vychutnám si ráda i dobrou moka kávu nebo aeropres. Kávový trh vytváří neustále nové způsoby příprav kávy. Ochutnala jsem už snad úplně všechno. Dobré espresso je mi ale charakterem asi nejblíž. Dáváte kávovým nápojům vlastní názvy, nebo se držíte tradičních označení jako presso, cappuccino, piccolo?Vlastní názvy kávě nedávám. V každé zemi má způsob přípravy kávy jiný slovník. Někdy je to legrace. Piccolo je třeba jenom vyloženě český pojem, stejně tak na jihu se pije cortado nebo cafe solo, to zas neznají lidé ve střední Evropě. V Česku pojem vídeňská káva znamená někdy turek nebo rozpustná káva se šlehačkou, no to kdyby si u nás dal občan Vídně, asi by se (v lepším případě) dost divil :-) Proč máte ráda právě vůni italské kávy? Pokud vím, káva je sice v Itálii hodně oblíbená, ale nikdy se tam nepěstovala?Jsem Italům vděčná za vynález kávovaru. Spojením velkého tlaku, čerstvé a dobře namleté kávy vznikne za 25 vteřin substance chutí dobře upražené kávy s geniální cremou. Tak by to alespoň mělo být. Je zajímavé, že kávu pijí nejvíc v zemích, kde neroste. Kdo to nechce podporovat, pije pivo. Pro hodně lidí je káva každodenní drogou. Čím je pro vás?Já ji prostě miluju! Uměním už dnes není jen správně kávu připravit, ale také ji vyzdobit. Je těžké kouzlit s mléčnou mikropěnou na hladině kávy?Vykouzlit obrazy z cremy a mléčné pěny se dá naučit - nejtěžší na tom je asi ta rychlost, v jaké se ta celá akce provádí - dosáhnout v určité krátké době správné teploty a rychlosti točení pěny v konvičce a pak to během pár vteřin vlít do hrníčku s espressem tak, aby spojením vznikl nějaký obraz. Latté Art je krásná věc „na oko“, ale s chutí kávy nemá nic společného. Pokud použijete špatně upraženou kávu a špatně ji namelete, obrázek to nezachrání. Pro vás platí slovo umělkyně s kávou hned dvakrát. Díky výrobě šperků a obrazů z kávových zrnek. Jak vás něco takového vůbec napadlo?To byla dlouhá cesta. Už při studiu na Umělecko-průmyslové škole v Turnově jsem experimentovala s přírodními materiály. Po maturitě jsem se vrátila do Trutnova a našla svou první práci v Kafírně rodiny Volkových. Tam vznikly první kávové šperky. Byla to spíš taková legrace, nikdy by mě nenapadlo, že mě to jednou bude živit. Pak jsem se ocitla v Praze a tam to začalo být s tou prací závažné - z dýšek z práce po kavárnách někdy nebylo ani na pivo a já přemýšlela, co dál dělat. Rozhodla jsem se vzít to vážně s kávovým šperkem. Trvalo to dva roky, než jsem dostala místo mezi řemeslníky na Karlově mostě. Radostné reakce lidí z celého světa mě donutily vypilovat mou práci do dokonalosti.Co vlastně z kávových zrnek vyrábíte?Vytvářím v prvé řadě nositelný šperk. Ale těším se moc na dobu, až budu moct udělat z kávy nějakou bláznivinu na výstavu do vitrín. Zatím na to ale nemám čas. O moje šperky je obrovský zájem. Právě mi začala spolupráce s jednou kavárnou v New Yorku, spolupracuji s pražírnami po celém Německu, Rakousku, Francii, vyrábím šperky z kávových servisů pro milovníky porcelánu a přes svůj online obchod posílám ty svoje kafíčkový šperky takřka do celého světa. A k tomu, abych se nikdy nenudila, mám doma svoje čtyři malé děti. :-) Vysvětlete mi, to vezmete zrnka, která se koupí v běžném obchodě, navléknete je na drátek a je z nich třeba náhrdelník nebo náušnice? Nebo používáte nějaká speciální či upravovaná zrnka? Tak lehké to není! Na výrobu šperku si pražím kávu sama do tvrdosti, kterou potřebuju. Káva je následně povrchově upravena tak, aby vydržela běžné zacházení. Na výrobu šperků, nejen těch z kávy, používám inertní nerezovou ocel. Pracuji s kladivem, kovadlinou, ohněm a svými dlouholetými zkušenostmi. Vím, že to nebude znít jako úplně originální otázka, ale kde berete inspiraci?Úplně všude! Někdy se mi zdá ve snu, co budu další den vyrábět, jindy to vidím ve hvězdách. Ale obecně si myslím, že to přichází shůry :-). Pavel Cajthamlpavel@trutnovinky.czFoto: Mirko Jörg Kellner, Eva Cello Skiera, www.evacello.com
Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek