Profesionálem ve vlastní kuchyni: Jak na hovězí steak

Jedním z nich je snaha svým krajanům dokázat, že nemusíte být profesionální kuchař, abyste si připravili v domácím prostředí kulinářský zážitek. Jak například na takový šťavnatý hovězí steak? Stačí kvalitní suroviny a nádobí. „Základem dobrého steaku je 3-4 cm silný plátek masa, který by měl být přirozeně vyzrálý. Správnou vyzrálost masa poznáme tak, že pokud do něj uděláme palcem ruky důlek, nesmí se vrátit do původní polohy. V opačném případě je lepší steaky několik dní marinovat, potřené pár kapkami kvalitního oleje, zabalené společně s bylinkami. Doporučuji se zcela vyhnout kořenícím směsím s vysokým obsahem soli a glutamátů,“ říká Jarda Brdička, školicí kuchař a technolog firmy GAST-PRO.Hned ale podotýká, že úspěch závisí stejně tak na výběru pánve. A o tom jako profesionál ví za léta praxe své. „Měla by být těžká, nejlépe litinová nebo ocelová s dobrou akumulací tepla. S výběrem té nejvhodnější vám rádi poradíme u nás v prodejně. Výborné zkušenosti máme s pánvemi de Buyer, speciálně pak s řadou Mineral B Element, do které se při výrobě přidává včelí vosk, čímž při kvalitním prvotním vypálení získává žádoucí nepřilnavé vlastnosti,“ dodává. Investice do profesionálního kuchyňského vybavení se v domácnosti vyplácí.  Výhodou profi pánve je dlouhá životnost, ekologická výroba a možnost recyklace, ale také její multifunkčnost. Pánev je možné použít na indukci, sklokeramice, na plynovém hořáku a dokonce i v troubě, navíc při velmi vysokých teplotách.Před samotným grilováním se ujistěte, že je pánev dostatečně rozpálená. To může u kvalitní pánve trvat i několik minut. Steaky jemně potřené olejem položte na dno pánve a pečte zprudka, dokud se steak sám neuvolní a nepůjde pohodlně otočit. Poté steak otočte a opečte i z druhé strany. Prudkým záhřevem se zdenaturují bílkoviny v povrchových vrstvách a póry masa se uzavřou. Tak se na povrchu masa vytvoří krusta, která zabrání vysušení pokrmu uvnitř. Výsledkem je opečený steak s jemným a vláčným středem. Maso při obracení ničím nepropichujte! „Osobně doporučuji hovězí steaky grilovat v úpravě medium rare, tedy středně krvavý, s vnitřní teplotou okolo 52°C,“ přidává k receptu další radu Jarda Brdička. Bez vpichového teploměru toto poznáme tak, že se nám na konci grilování na krustě začne rosit červená šťáva. Poslední fází grilování je nechat steak „odpočinout“ cca 5-8 minut na teplém místě. Solíme hrubozrnnou solí z mlýnku až těsně před podáváním. Dobrou chuť! Placený článek

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek

Nahoru

Kalendář akcí

« 2025 »
« srpen »
  Po Út St Čt So Ne
31         1 2 3
32 4 5 6 7 8 9 10
33 11 12 13 14 15 16 17
34 18 19 20 21 22 23 24
35 25 26 27 28 29 30 31

banner-v1.giffacebook.jpginstagram.jpg

Počasí Trutnov
 

banner-app-f.jpg