Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek
Ještě než jim personál z kuchyně postupně přinášel pět chodů vybraných pokrmů doplněných konzumací skvělých moravských vín a portským, postaral se o malé kulturní vystoupení v komorním prostředí žák zdejší základní umělecké školy, houslista Lukáš Červený. Pak už natěšení účastníci gastronomického večera netrpělivě vyhlíželi první chod. Kuchaři jim připravili výtečného pečeného horského sivena v kombinaci s pyré z cukrového hrášku, máslem z konfitovaného česneku, to vše doplněné mladou zeleninkou. Takový kulinářský zážitek by nebyl úplný bez dobrého vína, které pocházelo z vybraných moravských vinařství. Podle zkušeného sommeliera Daniela Gärtnera, který připravil k jednotlivým chodům vhodná vína, je umění skloubit víno s jídlem mezi sommeliéry královskou disciplínou. Spojení dobrého jídla s dobrým vínem je skutečným požitkem, o čemž se přítomní gurmáni mohli naplno přesvědčit. Pokud je totiž vše dobře sladěno, což byl případ degustačního večera Pod Hradem, je to zážitek, na nějž se nezapomíná. K prvnímu chodu Gärtner připravil svěží jakostní Ryzlink vlašský z roku 2011. „Vybral jsem víno, které je velmi specifické, ne příliš ovocné, ale spíše květnaté. K rybě typu horského sivena se náramně hodí,“ vysvětlil. Zatímco ryba laskala chuťové buňky účastníků, v kuchyni se už připravoval druhý chod, který provoněl restauraci. Na stoly bylo servírkami přinášeno velmi chutné a zajímavě ozdobené cappucino z mladé karotky, s vařenou bramborou v mléce a s chipsem z uzeného líčka. K této lahůdce se tentokrát podávalo moravské zemské víno Rulandské šedé z roku 2013. „Kombinovat víno a polévku je vždy velký kumšt. K této krémové polévce jsem zvolil krásné, svěží a šťavnaté polosuché víno,“ poznamenal Gärtner. Kulinářským „majstrštykem“ večera byla na jazyku se rozplývající bažantí prsa sous vide s nádivkou z podzimní zeleniny, doplněná omáčkou z červeného vína a čokolády. Vše vyváženě chuťově podkreslovalo pyré z celeru. To vše umocnilo červené jakostní víno Zweigeltrebe v kategorii Barrique. „Domnívám se, že toto víno je vhodnou volbou ke zvěřině. Kombinace bažantích prsou a tohoto vína vytvoří harmonickou chuť,“ ubezpečil sommelier. Závěr historicky prvního degustačního večera obstaraly dvě sladké tečky opět doplněné vínem. Jako první milovníci dobrých pokrmů ochutnali smetanový dortík s domácí pistáciovou makronkou, medem ze sedmikrásek a pyré z meruněk. K této příležitosti jim bylo servírováno víno Pálava v pozdním sběru z roku 2013. Pětichodové menu bylo zakončeno domácím čokoládovým lanýžem. „Je to dezert, který se vyrábí z výrazné třiasedmdesátiprocentní čokolády. K takovému pokrmu se hodí velice robustní červené víno nebo, jako v tomto případě, víno portské,“ navnadil chutě přítomných sommelier Gärtner. Nadmíru spokojení účastníci večera si předložené pokrmy pochvalovali a shodli se v tom, že by restaurace měla v nastoupené cestě pokračovat. „Je to určitě dobrá cesta a domnívám se, že je třeba vytrvat, aby si na to lidi zvykli. Jedli dobrá jídla a pili kvalitní vína. Vyplatí se to,“ nechala se slyšet jedna účastnice večera, které učarovaly bažantí prsa a krémová polévka. Vydařený degustační večer byl v tomto ohledu první vlaštovkou restaurace Pod Hradem. V podobném duchu chce tento podnik pokračovat i v budoucnosti. „Naše myšlenka je, že bychom takové degustační večery chtěli pořádat čtyři do roka podle ročních období,“ řekl provozní restaurace Antonín Sobol. Jeho slova potvrdil majitel Daniel Stierand. „Jde o první pokus a rádi bychom v tom pokračovali,“ dodal. Také sommelier Gärtner si myslí, že je to krok vpřed a že se restauraci do budoucna vyplatí jít tímto směrem. „Jsem rád, že akce tohoto typu začínají, a že lidé mají chuť zkoušet nové věci a kombinace. Nemělo to u nás příliš velkou tradici. Učíme se ale pít víno velmi zdatně a rychle, a vyhledáváme i dobré a kvalitní jídlo,“ dodal obchodník s vínem. Placený článek
Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek