Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek
Opiška z Krkonoš 1 l vody, 4 stroužky česneku, 2 lžíce mladých kopřivových lístků, 1 lžíce mladých lístků libečku (opichu), 1 lžíce másla, 1 lžička soli, osmažené kostičky chleba. Odstavíme litr vroucí vody, přidáme sůl, máslo, utřené stroužky česneku, nadrobno pokrájené mladé kopřivové lístky a mladé lístky libečku, čili opichu, podle kterého polévka dostala jméno. Nalijeme do talířů a podáváme z osmažených chlebem nakrájeným na kostičky. Krakonošovy palce 500 g řidší bramborové kaše, 150 g chlebové strouhanky, 30 g krupice, 2 vejce, muškátový květ a sůl, vývar z uzeného masa. Bramborovou kaši smícháme s chlebovou strouhankou, krupicí, vejci a ochutíme muškátovým květem a solí. Solíme opatrně, protože noky budeme vařit v uzeném vývaru, který je již slaný. Necháme 15 až 20 minut odpočinout. Vykrajujeme noky. Vaříme je ve vývaru z uzeného masa. Hotové vyjmeme, necháme okapat, klademe na talíře a přeléváme přepuštěným máslem. Krkonošská cikánka, tradiční česká polévka z Krkonoš 4 – 5 stroužků česneku, 4 ks velkých brambor, 2 kostky bujónu, 1 vejce, 1 l vody, 1 lžička majoránky, 1 lžička másla, ½ lžičky kmínu, sůl. Vodu přivedeme k varu, přidáme kmín, cibuli, kostky bujónu a oloupané, na malé kostičky nakrájené brambory. Necháme 20 minut vařit. V této fázi do polévky přidáme prolisovaný česnek a brambory lehce rozšťoucháme. Vaříme dalších pět minut, nakonec vyklepneme jedno celé vajíčko, přidáme máslo a dochutíme majoránkou, dle chuti solí. Krakonošova bylinačka 250 g špenátových, opencových, kerblíkových, petrželových a pažitkových lístků, 1,5 l vývaru z kostí, 3 ks žloutků, 2 lžíce hladké mouky, osmažený chleba, česnek, sůl. Vyprané bylinky umeleme na masovém strojku a přes pláténko je pečlivě prolisujeme. V troše studené vody rozmícháme mouku a zahustíme jí vývar. Povaříme asi 15 minut, přidáme šťávu z bylinek a žloutky. Polévku ihned odstavíme, podle chuti dosolíme a podáváme s osmaženým a na kostičky nakrájeným chlebem potřeným česnekem. Doporučení: Bylinky použijeme přibližně ve stejném množství. Krkonošská cibulová polévka 200 g cibule, 80 g anglické slaniny, 50 g chleba, 1 l hovězího vývaru, 1 vejce, mletý pepř, petrželová nať, sůl. Hovězí vývar uvedeme do varu, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, pepř a vlijeme rozšlehané vejce. Chléb s anglickou slaninou nakrájíme na kostičky a osmahneme. Při podávání polévky vložíme na talíř osmahlý chléb s anglickou slaninou, přidáme petrželovou nať a zalijeme hovězím vývarem s cibulí. Krkonošské kyselo 900 ml vody, 300 g brambor, 120 g chlebového kvásku, 40 g sušených hub, 40 g sádla, 2 vejce, 1 ks středně velké cibule, kmín, sůl. Chlebový kvásek naředíme trochou vlažné vody a necháme přes noc vykynout. Ze sušených, předem namočených hub scedíme vodu do hrnce, houby nakrájíme nadrobno a vrátíme je do vody, ve které byly namočené. Přidáme asi 500 ml vody, oloupané, na kostičky nakrájené brambory, osolíme, okmínujeme a vaříme doměkka. Pak do polévky procedíme (aby se nenadělaly žmolky) vykynutý kvásek, dobře provaříme, podle potřeby naředíme ještě vodu (asi 400 ml) a přisypeme na polovině sádla zpěněnou, nadrobno nakrájenou cibulí. Na zbytku sádla usmažíme ne příliš tuhá míchaná vajíčka. Hotové kyselo rozdělíme do talířů a každou porci doplníme čtvrtinou smažených vajec. Hynek Šnajdar Trutnovinky.cz Foto: František Petrák
Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek