Pivovarníci uspěli. Matoušek třetí, Fiebinger bramborová medaile

„Máme z toho ohromnou radost. Prostě v Trutnově umíme vařit skvělé pivo,“ okomentoval bronzovou medaili domovarník Matoušek. V kategorii, kam se zdejší vařiči domácího piva přihlásili, bylo 18 vzorků. „Takže třetí a čtvrté místo z osmnácti, to ujde,“ přidal se držitel bramborové medaile Fiebinger. V Brně se soutěžilo v kategoriích tmavý ležák českého typu, což je bohatý, tmavý, sladový český ležák s praženým charakterem, dále American Pale Ale, to je světlý, osvěžující, dobře chmelený mok a Witbier, který je osvěžujícím, elegantním, chutným a středně silným pšeničným pivem. Akce v Brně byla koncipována nejen jako soutěž, ale také jako setkání domovarníků, kteří si navzájem ochutnají své pivo. To, že tři kamarádi, pravděpodobně jediní ve městě a okolí, kteří svůj pěnivý mok vyrábějí v domácích podmínkách, v Brně uspěli, není už náhoda. Když se letos v polovině března rozhodli přihlásit do soutěže doma vařených piv Kostelecké chmelovárek v Kostelci u Holešova, nevěřili, že by mohli uspět.  O to bylo větší překvapení, když v obrovské konkurenci ve své kategorii polotmavé a tmavé pivo spodně kvašené získal Matouškův mok Černá 13° třetí místo. To byl nečekaný triumf.   „Byl jsem hodně překvapený a třetí místo mě samozřejmě moc těší,“ uvedl tehdy Drobek, který byl umístěním v Brně rovněž překvapený. Je to ale potvrzení toho, že trutnovští domovarníci to vzali za správný konec a jejich pivo chutná nejen nejbližším přátelům, ale obstojí i ve velké konkurenci. A proč kluci z Podkrkonoší začali vařit vlastní pivo? Česko se pyšní tím, že se považuje za pivní velmoc, trojice domovarníků si to ale nemyslí. „Piva v distribuci je sice dost, ale chuťově to není žádná sláva. Proto jsme se rozhodli, že začneme doma vyrábět vlastní,“ prozradil Matoušek. Právě on stál u zrodu nevšedního koníčka. Všichni tři se shodují, že vaření domácího piva je alchymie. „Každý z nás se snaží, aby pivo souznělo s našimi chutěmi,“ vysvětlil Stehlík. Receptů na vaření piva je hodně, ale trutnovští pivovarníci vycházejí z jednoho receptu. „Lišíme se ale tím, že Láďa má rád výrazná piva a dává více chmele. Já vařím jemnější pivo a chtěl jsem, aby zanechalo medový dozvuk. Proto dávám do patnácti litrů piva lžíci medu,“ vypráví Fiebinger. Hynek Šnajdar hynek@trutnovinky.czFoto: archiv Vladimíra Matouška, Miloš Šálek  

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek

Nahoru

Kalendář akcí

« 2025 »
« květen »
  Po Út St Čt So Ne
18       1 2 3 4
19 5 6 7 8 9 10 11
20 12 13 14 15 16 17 18
21 19 20 21 22 23 24 25
22 26 27 28 29 30 31  

banner-v1.giffacebook.jpginstagram.jpg

Počasí Trutnov
 

banner-app-f.jpg