Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek
Tak třeba tenhle chléb se dá péct pořád. Skoro žádná práce, docela málo odpočinku a kvasu na něj stačí lžíce. A kvas? Tak ten, jak jsem už nedávno zmiňovala, můžete doma vypěstovat nebo sehnat na Kváskové mapě. Pokud pečete pečivo převážně z žitné mouky. Je hutnější a stačí ho kousek. Pokud máte ale radši nadýchanější, dejte víc (alespoň nad polovinu) hladké pšeničné mouky. Přísady 1 lžíce kvasu 200 g pšeničné hladké mouky 150 g celozrnné žitné mouky 150 g žitné chlebové mouky 500 ml odstáté vody lžíce soli semínka (slunečnicová, lněná, dýňová, sezamová, ...) množství dle libosti Používala jsem chlebovou formu o délce 30 cm. Postup Celková doba kynutí je zhruba 14 hodin. Proto si přípravu adekvátně rozvrhněte. Všechnu mouku a sůl dejte do větší mísy. V jiné nádobě si smíchejte lžíci kvasu s vodou. To proto, aby se rovnoměrně promíchal. Pak kvas přilijte k mouce, promíchejte, přidejte semínka, znovu promíchejte, přikryjte potravinářskou fólií a uložte na 10 - 12 hodin na teplé místo. Po vykynutí přesuňte těsto na pomoučenou pracovní plochu a několikrát přeložte. Nechte 15 minut ležet. Poté ho přemístěte do máslem vymazané formy, aby se dal po upečení dobře vyklopit, trochu ho pokropte vodou a posypte semínky. Znovu ho přikryjte fólií nebo sáčkem a nechte ještě zhruba 2 hodiny na teplém místě kynout. Troubu si předehřejte na 190°C. Z formy sundejte fólii / sáček, přikryjte alobalem a dejte péct na zhruba 25-30 minut. Klidně v troubě zapněte větrák. Pak sundejte fólii a dejte ještě na 20-25 minut péct, aby se vytvořila kurka. Záleží, jak dobře vám forma vede teplo, nicméně pokud byste chtěli kurku opravdu ze všech stran, chléb z formy vyndejte a dejte ho na pár minut dopéct bez ní. Před krájením nechte zcela vychladnout na mřížce. Tip pro pečení v domácí pekárně Už jsem tenhle recept zkoušela i v kompletně naprogramovaný pekárně, a to s tímto nastavením 10 minut hnětení 6 hodin kynutí 5 minut hnětení 3 hodiny kynutí 70 - 80 minut pečení Stačí všechny přísady - počínaje vodou - vložit do pekárny a ta už si se vším poradí sama. Zuzana Motyčková redakce@trutnovinky.cz
Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek