Na svátečním stole by neměla chybět tradiční sladká vánočka

VÁNOČKA 1 kg hladké mouky 125 g másla 100 g sádla 50 g droždí 350 ml vlažného mléka 175 g krupicového cukru 3 žloutky ½ kávové lžičky soli nastrouhaná kůra z půlky citronu 100 g rozinek 100 g nasekaných loupaných mandlí 1 prošlehané vejce na potření Moučkový cukr na poprášení POSTUP: Droždí a lžíci cukru rozmíchejte ve 200 ml mléka. Do mouky nakrájejte máslo a sádlo. Přidejte mléko s droždím, pak žloutky prošlehané s dalšími 100 ml mléka, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Vařečkou nebo rukou uhněťte hladké tvárné těsto (podle potřeby můžete přilít mléko). Pak do něj zapracujte rozinky s rumem a mandle. Dejte do tepla alespoň na tři hodiny dobře vykynout na dvojnásobný objem. Poté těsto rozdělte na devět dílů, uválejte z nich prameny a upleťte vánočku; Hotovou vánočku nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pak ji potřete vejcem a z obou konců do každé vánočky zabodněte dvě špejle namočené do vody – při pečení se nerozjede. Vložte do trouby předehřáté na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte celkem cca hodinu. Pokud by vánočka moc rychle tmavla, přikryjte ji pečicím papírem (můžete ho i namočit). Vánočka je upečená, když zůstane špejle zabodnutá do nejsilnější části po vytažení suchá. Po upečení vánočku poprašte moučkovým cukrem. Hynek Šnajdar hynek@trutnovinky.cz Foto: Monika Chmelařová - Vintagelover

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek

Nahoru

Kalendář akcí

« 2025 »
« prosinec »
  Po Út St Čt So Ne
49 1 2 3 4 5 6 7
50 8 9 10 11 12 13 14
51 15 16 17 18 19 20 21
52 22 23 24 25 26 27 28
1 29 30 31        

banner-v1.giffacebook.jpginstagram.jpg

Počasí Trutnov
 

banner-app-f.jpg