Kynutý celozrnný koláč se švestkami, tvarohem a makovou drobenkou

Přísady Těsto 250 g celozrnné špaldové mouky (lze namíchat nebo nahradit celozrnnou pšeničnou moukou) 150 ml (rostlinného) mléka 2 lžíce přírodního třtinového cukru 2 lžíce kokosového oleje nebo kvalitního másla 2 žloutky (od slepic z volného výběhu) 1/2 balíčku sušeného droždí Navrch rozpůlené vypeckované švestky (používala jsem mražené) / nebo jiné ovoce půl vaničky měkkého tvarohu 1 žloutek (od slepic z volného výběhu) 1/2 lžičky citronové kůry  1 lžíce přírodního třtinového cukru Drobenka 3 lžíce ovesných vloček 3 lžíce mletého máku půl lžíce perníkového koření 2 lžíce kokosového oleje / kvalitního másla Postup V misce smíchejte část vlažného mléka s droždím, trochou cukru a moukou. Dejte na chvíli stranou a nechte vzejít kvásek. Mezitím prosejte mouku do větší mísy, přidejte zbylé přísady na těsto spolu s kváskem i zbylým mlékem a vypracujte v hladké těsto, nejlépe kuchyňským robotem s hnětacími metlami. Těsto rozprostřete na menší plech a troubu předehřejte na 170°C.  Tvaroh smíchejte se žloutkem, cukrem a citronovou kůrou a pak jím potřete těsto. Navrch dejte ovoce. Na drobenku smíchejte všechny přísady a rovnoměrně s ní posypte koláč. Pokud jste zvyklí na hodně sladké koláče, přidejte do drobenky lžíci cukru. Pečte zhruba 35 minut, pak troubu vypněte a nechte klidně 5 - 10 minut dojít. Zuzana Motyčková redakce@trutnovinky.cz

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek

Nahoru

Kalendář akcí

« 2025 »
« srpen »
  Po Út St Čt So Ne
31         1 2 3
32 4 5 6 7 8 9 10
33 11 12 13 14 15 16 17
34 18 19 20 21 22 23 24
35 25 26 27 28 29 30 31

banner-v1.giffacebook.jpginstagram.jpg

Počasí Trutnov
 

banner-app-f.jpg