Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek
Desátý ročník Gastronomických dnů šéfkuchaře HOTELU****HORIZONT Jiřího Švestky nám učaroval dokonalou organizací, nebývalou pohodou a samozřejmě profesionálním servisem a skvostnými pokrmy. Byla by škoda nepopsat vám, milí čtenáři, jak jsme si degustační večer 4. prosince užili. Už jen proto, abyste věděli, kam se za rok vypravit.Do Pece pod Sněžkou jsme přijeli lehce před 19. hodinou. Odvoz z Trutnova i zpět se uskutečnil v režii organizátorů Gastronomických dnů. V salonku HORIZONT café & restaurantu se potkáváme s ostatními spoluhodovníky. Je jich asi čtyřicet, počet míst byl omezen a na tento speciální večer byla nutná rezervace. Přesně jako ve filmech stojí u luxusně založených stolů šéfkuchař hotelu, obsluhující personál a také sommelierka z Château Valtice, nejlepšího vinařství roku 2015. Dozvídáme se informace o připravené degustaci, práci s degustačními listy i výběru vín. Podle vlastní chuti si je budeme párovat s pokrmy. Šéfkuchař představuje menu. Sbíhají se nám sliny, a už se nese první chod.Tataráček z avokáda podávaný na plátku marinované červené řepy, doplněný přelivem z japonského křenu a dekorovaný čerstvými výhonky řeřichy je pastvou pro oči i chuťové pohárky. Sladkokyselou řepu jemně pohlazenou avokádem parádně doplnil něžný dotek křenu. Moc příjemné. Vybíráme svěží, ovocné Sylvánské zelené pozdní sběr 2013.Druhý chod – drůbeží krém podávaný s žemlovými nočky, kuřecími drůbky a restovanou šalotkou s vlašskými ořechy zdobený čerstvou petrželkou shledáváme velmi dobře ochuceným a doslova hebkým. Ze dvou ryzlinků volíme ten méně výrazný – Ryzlink vlašský pozdní sběr 2013, který doplňuje chuť jemného krému.Neskutečně lahodné a křehké maso je nám servírováno s pepřovou smetanou a pancettou, zkaramelizovanou cibulkou a tymiánovými brambůrkami. Steak z vysokého roštěnce uchvacuje naprosto všechny. Příprava medium zachovává šťavnatost a zároveň dovolí plné rozvinutí chutí. Řízná pepřová smetana a nasládlá cibulka… to prostě musíte okusit. Třetí chod nám dokonale sedí k plnému a kořeněnému cuvée z Cabernetu Sauvignon a Merlotu ve výběru z hroznů 2012 barrique.Překvapením večera je pro nás kombinace marinovaného husího prsíčka připravovaného metodou sous vide a následně opečeného a teplého čočkového salátku se zeleninkou. Nečekali jsme, že čočka dokáže chuť husy tak krásně podtrhnout. Zvolit nejpřiléhavější víno nám tady dělá trochu problém. Obě jsou fantastická. Nakonec se přikláníme k Aureliu pozdní sběr 2013.Jestli do tohoto okamžiku vládla v salonku Hotelu Horizont příjemná atmosféra a hosté si tlumeně sdělovali své zážitky, ve chvíli, kdy poprvé ochutnáme poslední chod, nám padají brady a ticho je jako v kostele. Ananas pečený na medu, podávaný s plátky marinovaného ananasu s chilli papričkami a vanilkovou zmrzlinou vyráží dech. Ananas ztratil pečením typickou štiplavost. Úchvatná zmrzlina, teplé ovoce a pálivé papričky – neskutečné! A přiznáme, že lahodnější desert jsme nikdy nejedli. Lepší zakončení degustačního večera si šéfkuchař a jeho tým nemohli připravit. Sklenka Muškátu moravského ve výběru z bobulí 2013 dělá stylovou tečku. Nikomu se nechce domů, takže se přesouváme do 18. patra, kde ze SKY CLUBU 18 vidíme osvětlenou Pec jako na dlani. Fantazie. U baru chvilku váháme jaký drink si vybrat. Nakonec nám ochotní barmani vytahují trn z paty. Otypují nás na klasický Cosmopolitan a Lazy Jack – novinku, kterou zrovna testují. Drink na míru, to je pane něco! Takže: Až budete přemýšlet o fantastickém dárku, budete mít chuť na jedinečný zážitek nebo touhu udělat si pohodový večer, vzpomeňte si na Hotel Horizont. Další Gastronomické dny se uskuteční za rok. Rezervujte si místo včas. My to rozhodně uděláme. A už teď se nemůžeme dočkat.
Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek