Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek
Přísady Vegan makovec 80 g mletého maku 40 g kokosové mouky 25 g kokosu 80 g přírodního třtinového cukru 20 g vanilkového pudinkového prášku (bezlepkového) 60 g pohankové mouky lžička bezfosfátového kypřicího prášku půl lžičky skořice kůra z poloviny 1 bio citronu (nebo 1 lžička bio sušené citronové kůry) 500 ml rostlinného mléka TIPObčas se mi stane, že po ruce nemám žádné mléko. A úplně nejrychlejší způsob, jak si vyrobit domácí, je z ořechového másla. Toho jsem využila i tentokrát. Lžíci (30 g kešu másla) jsem rozmixovala s 250 ml vody a pak jsem si těsto zředila ještě dalšími 250 ml vody. Jde to i čistě z ořechů nebo kokosu. Stačí je na pár hodin namočit do vody a pak pořádně rozmixovat a přecedit přes jemné plátýnko. Tvarohový krém 250 g měkkého tvarohu 150 g jogurtu 45 g třtinového cukru citronová kůra dle chuti (druhá polovina z citronu na těsto) 100 ml vody 3 g agar (což je něco jako rostlinná želatina, takže můžete nahradit želatinou podle návodu) Postup Troubu si předehřejte na 180°C. Na makovec smíchejte všechny suché přísady a pak postupně přidávejte mléko. Těsto přesuňte do formy (20 - 24 cm). Pokud máte nějakou, která nemá nepřilnavý povrch, tak ji nejprve vyložte pečicím papírem nebo vymažte olejem a vysypte kokosem nebo klidně mákem. :) Pečte 25 - 30 minut. Že je makovec hotový, poznáte hlavně podle zlatavých okrajů. Pomohla by i špejle, ale vzhledem k tomu, že je veganský, může být uprostřed trochu vlhčí než ten klasický, což ničemu nevadí, koukejte hlavně na ty kraje. Co se mi ještě osvědčilo je prsty zlehka poklepat na kraje i na střed. Pokud je pružný všude zhruba stejně, je hotový. A taky se začne z trouby linout vůně skořice. A to je ono! Makovec nechte vychladnout a pak si připravte krém. Na něj vyšlehejte tvaroh, jogurt, cukr a citronovou kůru. Do malého rendlíku vlijte vodu a počkejte, než začne zlehka probublávat a pak do ní vsypte agar. Metlou promíchejte, a když trochu vychladne, vlijte do tvarohové směsi. Zase důkladně promíchejte a pak už jen nalijte rovnoměrně na makovec. Dejte aspoň na 2 - 3 hodinky do lednice. Zuzana Motyčková redakce@trutnovinky.cz
Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek