Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek
Přísady spodní vrstva 2 zralé rozmačkané banány 3 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu) 140 g řeckého jogurtu 50 g rozpuštěného ghee (přepuštěného másla) nebo jiného kvalitního másla případně kokosového oleje 1 čajová lžička vanilkového extraktu (není nutné) špetka soli 170 g mandlové mouky (lze nahradit bezlepkovou / ovesnou moukou) 25 g pravého kakaa vrchní vrstva 2 zralé rozmačkané banány 200 g ricotty 100 g zakysané smetany 1 lžička vanilkového extraktu (není nutné) 200 g minimálně 70% čokolády žádný cukr Postup Troubu si předehřejte na 180 °C. V misce důkladně smíchejte rozmačkané banány s vajíčky. Poté přidejte jogurt, rozpuštěný tuk, vanilku, sůl a nakonec přimíchejte mouku a kakao. Používala jsem dvě formičky o velikosti 16 cm. Stejně dobře by ale měla fungovat jedna forma o velikosti alespoň 24 cm. Těsto přesuňte do formy vyložené pečicím papírem a dejte péct na 30 - 35 minut. (Záleží na velikosti formy, takže kontrolujte špejlí! - Musí vyjít čistá.) Po upečení nechte spodní vrstvu vychladnout v pokojové teplotě. Když je už téměř studená, můžete začít připravovat vrchní vrstvu. Rozmačkané banány vyšlehejte s ricottou, zakysanou smetanou a vanilkou. Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu, nechte ji trochu zchladnout a přimíchejte do zbytku směsi. Tu pak nalijte na spodní vrstvu a dejte alespoň na 3 hodiny (ale nejlépe přes noc) ztuhnout. TIP: Nakonec jsem dortík posypala kakaem a k podávání zapíchala pár kousků nalámané čokolády. Zuzana Motyčková
Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek