Čokoládovo-banánový bezlepkový dortík

Přísady spodní vrstva 2 zralé rozmačkané banány 3 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu) 140 g řeckého jogurtu 50 g rozpuštěného ghee (přepuštěného másla) nebo jiného kvalitního másla případně kokosového oleje 1 čajová lžička vanilkového extraktu (není nutné) špetka soli 170 g mandlové mouky (lze nahradit bezlepkovou / ovesnou moukou) 25 g pravého kakaa vrchní vrstva 2 zralé rozmačkané banány 200 g ricotty 100 g zakysané smetany 1 lžička vanilkového extraktu (není nutné) 200 g minimálně 70% čokolády žádný cukr Postup Troubu si předehřejte na 180 °C. V misce důkladně smíchejte rozmačkané banány s vajíčky. Poté přidejte jogurt, rozpuštěný tuk, vanilku, sůl a nakonec přimíchejte mouku a kakao.  Používala jsem dvě formičky o velikosti 16 cm. Stejně dobře by ale měla fungovat jedna forma o velikosti alespoň 24 cm. Těsto přesuňte do formy vyložené pečicím papírem a dejte péct na 30 - 35 minut. (Záleží na velikosti formy, takže kontrolujte špejlí! - Musí vyjít čistá.) Po upečení nechte spodní vrstvu vychladnout v pokojové teplotě. Když je už téměř studená, můžete začít připravovat vrchní vrstvu.  Rozmačkané banány vyšlehejte s ricottou, zakysanou smetanou a vanilkou. Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu, nechte ji trochu zchladnout a přimíchejte do zbytku směsi. Tu pak nalijte na spodní vrstvu a dejte alespoň na 3 hodiny (ale nejlépe přes noc) ztuhnout.  TIP: Nakonec jsem dortík posypala kakaem a k podávání zapíchala pár kousků nalámané čokolády. Zuzana Motyčková

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek

Nahoru

Kalendář akcí

« 2025 »
« srpen »
  Po Út St Čt So Ne
31         1 2 3
32 4 5 6 7 8 9 10
33 11 12 13 14 15 16 17
34 18 19 20 21 22 23 24
35 25 26 27 28 29 30 31

banner-v1.giffacebook.jpginstagram.jpg

Počasí Trutnov
 

banner-app-f.jpg