Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek
Přísady korpus 240 g celozrnné pšeničné mouky 60 g holandského kakaa půl lžičky soli půl lžičky jedlé sody 120 g přírodního třtinového cukru 4 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu) 80 ml olivového oleje 200 g nízkotučného kefíru 100 ml vody 2 zralé banány čokoládový krém 2 zralé banány 180 g ricotty 170 g kvalitní hořké čokolády (70 % a více) 30 g lískooříškového másla (libovolné) Množství krému bohatě vystačí na slepení a jednoduché potření. Pokud ale budete chtít tvořit něco navíc (např. květiny), je potřeba krému připravit víc, klidně dvojnásobek. pomerančový krém (na slepení korpusů) 4 žloutky (od slepic z volného výběhu) 60 g přírodního třtinového cukru 2 chemicky neošetřené (bio) pomeranče 50 g kvalitního másla nebo ghí (přepuštěného másla) Budete potřebovat dvě 16 cm velké dortové formičky nebo jednu o velikosti asi 24 cm. Postup Nejdříve začněte s pomerančovým krémem (ideálně den dopředu). V menším hrnci / rendlíku přiveďte trochu vody k varu. Do mísy, kterou budete používat na vodní lázeň (nejvhodnější je nerezová), dejte žloutky, cukr, máslo, šťávu ze dvou pomerančů a trochu najemno nastrouhané kůry z důkladně omytého pomeranče. Mísu dejte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se její dno přímo nedotýkalo vody. Jde totiž o vytvoření hustého krému, ne míchaných vajec :) Metličkou míchejte do zhoustnutí a pak jen přesuňte do (zavařovací) sklenice, ve které budete krém skladovat. ---------------------------------- Na korpus si připravte dvě větší mísy a v nich zvlášť smíchejte suché a mokré přísady (krom banánů). Do mísy s důkladně promíchanou tekutou směsí pak postupně přimíchávejte obsah druhé mísy. Nakonec vmíchejte nakrájené nebo rozmixované banány. Troubu zapněte na 165°C. Formy vyložte pečicím papírem a těsto do nich rovnoměrně přesuňte. V případě, že používáte jednu větší formu, korpus pak stačí podélně rozříznout. Pečte zhruba 50 - 60 minut. O tom, zda je těsto dostatečně upečené, se přesvědčte pomocí špejle. Hotové korpusy nechte vychladnout na mřížce. Nakonec čokoládový krém. Do jeho přípravy se pusťte, až když máte vychladlé a připravené (seříznuté) korpusy a víte, že ho budete rovnou používat. Když totiž čokoláda v krému úplně vychladne, krém začne tuhnout a pak se jím dort potírá hůř :) Banány rozmixujte dohladka a ručním šlehačem k nim vmíchejte ricottu a oříškové máslo. Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu a trochu zchladlou (aby se krém nesrazil) ji důkladně vmíchejte ke zbytku. ČTĚTE TAKÉ: CITRUSOVÉ A JINÉ OVOCNÉ KRÉMY Když máte připravené všechny části, můžete dort začít dávat dohromady. Korpusy jsem trochu seřízla, aby byly opravdu rovné. Při slepování jsem po obvodu dala trochu čokoládového krému a pomerančový krém doprostřed, aby nikde nevytékal. Vrchní korpus jsem otočila "dnem" vzhůru, protože to se při potírání krémem nedrolí a zajistí se tak, že dort bude rovný i nahoře. Zuzana Motyčková redakce@trutnovinky.cz
Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek