Bramborový salát míří do vánoční soutěže. Uspěje?

Přestože můj salát byl součástí už několika předvánočních besídek a musím neskromně říci, že se po něm jen zaprášilo, do žádného klání jsem ho nikdy nepřihlásil. Letos jsem ale udělal výjimku. Štědrý den budu trávit na Mělníku a tam jistá folklorní parta, která si říká Jarošovci, pořádá každoročně soutěž o nejtradičnější vánoční pokrm. Rozhodl jsem se, že se přihlásím. Nemám nějaké zvláštní ambice na příčky nejvyšší. Domnívám se, že je to vždy sázka do loterie a stát se může cokoli. Když uspěji a salát bude účastníkům chutnat, budu spokojen. Když ne, tak to nějak okecám. Bramborový salát, podobně jako třeba guláš, dělá každý jinak a každý má zaručeně svůj osobitý a nezaměnitelný recept. Salát s celerem nebo bez něj, někdo přidává salám, jiný by ho tam nikdy nedal, brambory jsou nakrájené na malé kousky či naopak na větší… Rozdílností je hodně a v tom je právě to kouzlo. Bramborový salát se dá také docela obstojně pokazit. Za tu dlouhou dobu, co ho připravuji prakticky stejně, se mi to také stalo. Byl jsem zklamán tak, že jsem celou mísu, možná trochu ukvapeně, vyhodil do popelnice a pustil jsem se znovu směle do díla. A co se vlastně stalo? Do svého salátu totiž přidávám v malé míře na chuť a vůni uzené. To se ale musí povařit ve vroucí vodě, jinak výrazné aroma potlačí vůni a chuť ostatních surovin. To jsem neudělal, uzené dal do salátu syrové a na malér bylo zaděláno. Už před minulými Vánocemi jsem na webu Trutnovinek zveřejnil recept na svůj bramborový salát. Přece jen už uplynul celý rok, tak s laskavým dovolením čtenářů ho opět přikládám. Myslím, že tím nic nepokazím. Tak tedy: Uvaří se zhruba dvě kila vhodných brambor ve slupce. Ty nakrájíme na větší kousky. Přidáme jednu středně velkou nakrájenou cibuli, dvě sklenice sterilované pikantní směsi v kořeněném sladkokyselém nálevu Moravanka, čtyři nakrájené vejce uvařené natvrdo, dvě lžičky plnotučné hořčice, pět menších plátků předem uvařeného uzeného nakrájeného na malé kousky, jednu větší majonézu, sůl a pepř. S tímto receptem půjdu na Štědrý den dopoledne do mělnického klání. Tak mi držte palce, ať to dobře dopadne a účastníkům soutěže chutná. Vám, čtenářům Trutnovinek přeji také povedený bramborový salát, ale hlavně příjemné, klidné a krásné nejen svátky, ale i dny příští, které budou následovat v roce 2016. Hynek Šnajdarhynek@trutnovinky.cz

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek

Nahoru

Kalendář akcí

« 2025 »
« srpen »
  Po Út St Čt So Ne
31         1 2 3
32 4 5 6 7 8 9 10
33 11 12 13 14 15 16 17
34 18 19 20 21 22 23 24
35 25 26 27 28 29 30 31

banner-v1.giffacebook.jpginstagram.jpg

Počasí Trutnov
 

banner-app-f.jpg