Borůvkový cheesecake

Přísady spodní vrstva 125 g digestivních sušenek / ovesné sušenky / sušenky s vysokým obsahem vlákniny (např. Emco nebo Gullón) 50 g ghee (přepuštěného nebo jiného kvalitního másla) 20 g vysokoprocentní čokolády (70 % a více) krém 200 g čerstvého sýru (Palouček, žervé, Lučina, ...) / nebo tvarohu (obě varianty fungují) 3 šťastná vajíčka hrnek borůvkové zavařeniny / čerstvé borůvky 2 lžíce přírodního třtinového cukru  skořice, citronová kůra (libovolné) krémová vrstva navíc polovina množství borůvkového krému viz níže (lze rovnou připravit sníženou dávku, ale celá se bude vařit o něco lépe) vanilkový extrakt (libovolné) 120 g zakysané smetany borůvkový krém do krémové vrstvy navíc 4 žloutky ze šťastných vajíček (od slepic z volného výběhu) 50 g přírodního třtinového cukru  50 g kvalitního másla půl lžičky jemně nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citrónu (může být i sušená drcená) 70 g (ml) šťávy ze svařených borůvek (lze použít i nálev z borůvkové zavařeniny, jde totiž hlavně o barvu) V menším hrnci / rendlíku přiveďte trochu vody k varu. Do mísy, kterou budete používat na vodní lázeň (nejvhodnější je nerezová), dejte všechny přísady. Mísu dejte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se její dno přímo nedotýkalo vody. Jde totiž o vytvoření hustého krému, ne míchaných vajec :) Metličkou míchejte do doby, než krém začne houstnout, opatrně (pomocí čajové lžičky) ochutnejte, případně doslaďte dle vlastní chuti a pak jen přesuňte do sklenice, ve které ho budete skladovat. Krém ztuhne podobně jako pudink. Postup na cheesecake Dno menší dortové formy o velikosti 16 - 20 cm vystelte pečícím papírem. Sušenky rozdrťte (buď v mixéru nebo v pevném sáčku kuchyňským válečkem). Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte máslo s čokoládou, přidejte k sušenkám, promíchejte a pak přesuňte do formy a pořádně upěchujte (stačí na dno). Troubu předehřejte na 170°C. Používala jsem domácí borůvkovou zavařeninu. Slila jsem akorát vodu a borůvky rozmixovala. Takže... ...borůvky rozmixujte, pak k nim přidejte zbylé přísady a mixujte do té doby, dokud se vše nespojí. Směs vlijte na sušenkový základ a dejte do trouby na cca 30 minut. Mezitím si v menší misce smíchejte zhruba polovinu borůvkového krému se zakysanou smetanou. Cheesecake po 30 minutách opatrně vytáhněte z trouby, nechte chvíli vychladnout. Pak na něj vlijte krémovou vrstvu, rozprostřete, aby byla po celém povrchu a dejte na dalších 10 minut péct. Poté vytáhněte, nechte zcela vychladnout a dejte na několik hodin do lednice. Zuzana Motyčková redakce@trutnovinky.cz

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek

Nahoru

Kalendář akcí

« 2025 »
« srpen »
  Po Út St Čt So Ne
31         1 2 3
32 4 5 6 7 8 9 10
33 11 12 13 14 15 16 17
34 18 19 20 21 22 23 24
35 25 26 27 28 29 30 31

banner-v1.giffacebook.jpginstagram.jpg

Počasí Trutnov
 

banner-app-f.jpg