Bezlepkový banánový makovec

Přísady makovec 2 zralé (středně velké) banány 2 šťastná vajíčka  160 g mletého máku 100 g pohankové mouky 80 g třtinového cukru 250 ml rostlinného mléka  2 lžičky skořice špetka soli 0,5 lžičky jedlé sody krém 1 zralý (středně velký) banán 80 g zakysané smetany (15 %) 50 g kvalitní bílé čokolády (např. Callebaut) skořice Postup Troubu si předehřejte na 180 °C.  V misce rozmačkejte nebo spíše dohladka rozmixujte banány a smíchejte je s cukrem a vajíčky. Poté přidejte zbylé přísady na makovec a důkladně promíchejte. Těsto přesuňte do jakékoli středně velké formy vyložené pečicím papírem.  Já jsem požívala dortovou formu o velikosti 20 cm. Dejte péct na cca 30 minut. Když makovec úplně vychladne, připravte si krém. Zakysanou smetanu pokojové teploty smíchejte s rozmixovaným banánem. Čokoládu rozpusťte v malé nádobě v mikrovlnné troubě. (U takhle malého množství je to rozhodně lepší než chystat vodní lázeň.) Dejte ale pozor na to, abyste to s rozehříváním nepřehnali a čokoládu nepřipálili. Proto ji rozpouštějte po půl minutách a radši kontrolujte a promíchejte lžičkou. Rozpuštěnou čokoládu vmíchejte do směsi, dochuťte skořicí a makovec libovolně dozdobte. (Pokud se vám čokoláda v krému kvůli tepelnému šoku srazí - začne tuhnout rychleji než se přísady spojí, stačí krém rozmixovat tyčovým mixérem.)  Makovec je dobrý i bez krému, ten ho ale příjemně doplní :) Zuzana Motyčková redakce@trutnovinky.cz

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek

Nahoru

Kalendář akcí

« 2025 »
« srpen »
  Po Út St Čt So Ne
31         1 2 3
32 4 5 6 7 8 9 10
33 11 12 13 14 15 16 17
34 18 19 20 21 22 23 24
35 25 26 27 28 29 30 31

banner-v1.giffacebook.jpginstagram.jpg

Počasí Trutnov
 

banner-app-f.jpg