Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek
Přísady makovec 2 zralé (středně velké) banány 2 šťastná vajíčka 160 g mletého máku 100 g pohankové mouky 80 g třtinového cukru 250 ml rostlinného mléka 2 lžičky skořice špetka soli 0,5 lžičky jedlé sody krém 1 zralý (středně velký) banán 80 g zakysané smetany (15 %) 50 g kvalitní bílé čokolády (např. Callebaut) skořice Postup Troubu si předehřejte na 180 °C. V misce rozmačkejte nebo spíše dohladka rozmixujte banány a smíchejte je s cukrem a vajíčky. Poté přidejte zbylé přísady na makovec a důkladně promíchejte. Těsto přesuňte do jakékoli středně velké formy vyložené pečicím papírem. Já jsem požívala dortovou formu o velikosti 20 cm. Dejte péct na cca 30 minut. Když makovec úplně vychladne, připravte si krém. Zakysanou smetanu pokojové teploty smíchejte s rozmixovaným banánem. Čokoládu rozpusťte v malé nádobě v mikrovlnné troubě. (U takhle malého množství je to rozhodně lepší než chystat vodní lázeň.) Dejte ale pozor na to, abyste to s rozehříváním nepřehnali a čokoládu nepřipálili. Proto ji rozpouštějte po půl minutách a radši kontrolujte a promíchejte lžičkou. Rozpuštěnou čokoládu vmíchejte do směsi, dochuťte skořicí a makovec libovolně dozdobte. (Pokud se vám čokoláda v krému kvůli tepelnému šoku srazí - začne tuhnout rychleji než se přísady spojí, stačí krém rozmixovat tyčovým mixérem.) Makovec je dobrý i bez krému, ten ho ale příjemně doplní :) Zuzana Motyčková redakce@trutnovinky.cz
Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek